У вас самобуд? Як узаконити його у 2018 – 2019 роках?

У вас самобуд? Як узаконити його у 2018 – 2019 роках?

Будівництво – сфера діяльності, яка потребує регламентації та серйозного відношення. Самовільно збудовані об’єкти часто стають проблемою. Але іноді самобуди розумніше узаконити. Це полегшує життя і державним інстанціям, і власникам об’єктів.

Про те, як узаконити самобуд в Україні, ми розповімо в цій статті. Тут лише актуальна інформація станом на 2018 рік.

Що змінилося в оформленні будівель у 2018 році?

20 квітня 2018 року набули чинності зміни до Закону України «Про містобудівну діяльність». Цей документ є ключовим у питанні забудови та її регуляції. Що ж змінилося для громадян?

Насамперед, знову з’явилася можливість узаконити самовільні будівлі в органах будівельного контролю. Але така нагода буде далеко не у всіх.

Спрощена процедура можлива для об’єктів, що належать до класу CC1 (об’єкти з незначними наслідками та відповідальністю). Вони повинні знаходитись на ділянці відповідного цільового призначення. Під спрощений порядок підпадають три основні категорії:

  • садові, дачні та садибні будинки, збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року, у разі якщо їх площа не перевищує 300 кв. метрів;
  • присадибні будинки та споруди на тій самій ділянці із загальною площею до 300 кв. м;
  • сільгосп споруди, що звели до березня 2011 року

Власник ділянки, на якій знаходяться споруди, має провести технічне обстеження будівель. Після цього можна звертатися до органів архітектурно-будівельного контролю. На прийом об’єктів в експлуатацію приділяється 10-денний термін.

Етапи процедури та технічне обстеження

Обстеження може проводити суб’єкт господарювання, у штаті якого є профільні спеціалісти (інженери) або підприємець (у статусі ФОП), який має кваліфікаційний сертифікат, встановленого зразка. Ознайомитись із нормативним документом ви можете у наказі Міністерства регіонального розвитку України.

Технічне обстеження об’єктів до 100 кв. метрів проводять у ході їхньої інвентаризації. Після цього робиться позначка в технічному паспорті будівлі.

Штрафні санкції до власників ділянок, на яких перебувають самобуди, не застосовуються.

Об’єкт не приймуть в експлуатацію, якщо відхилення від СНІПів мають величину, яка визначена як неприпустима.

Що докласти до заяви про прийняття в експлуатацію?

Державні органи вимагають додаткову інформацію та документи для здійснення правових дій. При поданні заяви до неї потрібно додати:

  • заповнену декларацію про будівництво (два екземпляри);
  • звіт про технічне обстеження об’єкту, який підтвердить можливість безпечної експлуатації об’єкту (не стосується об’єктів, які підпадають під спрощену процедуру);
  • засвідчені копії правовстановлюючого документу на земельну ділянку;
  • копію техпаспорту

Об’єкт вважається прийнятим в експлуатацію з моменту, коли декларацію зареєстровано державними органами. Декларація є підставою для укладання договорів на постачання енергоносіїв (газу, води, електрики тощо).

Що після введення в експлуатацію?

Право власності на будівництво виникає лише з моменту, коли її прийнято в експлуатацію. Тому необхідно звернутися до ЦНАП за місцем реєстрації, щоб зареєструвати своє право власності на нещодавно узаконений об’єкт.

Для реєстрації майбутній власник має надати:

  • Документ про прийняття в експлуатацію;
  • Техпаспорт на об’єкт, який ви маєте намір отримати у власність;
  • Документ про надання адреси;
  • Заяву про розподіл часток або договір співвласників (якщо є кілька власників);
  • Договір про спільну діяльність (якщо реєструється майно, яке зведено під час спільної діяльності кількох осіб)

Висновки

Виконавши всі описані процедури, ви отримуєте повністю узаконений об’єкт нерухомості, яким ви можете розпоряджатися на власний розсуд. Ми також рекомендуємо вирішити всі юридичні та практичні питання із земельною ділянкою:

  • приватизувати її;
  • винести в натуру межі та встановити межові знаки;
  • одержати акт узгодження кордонів;
  • коректно оформити документи підведення комунікацій

При вирішенні більшості цих завдань вам знадобляться послуги геодезистів. Замовити їх можна на нашому сайті, через форму, яку ви бачите внизу сторінки.

Будуйте відповідально, читайте наш блог про геологію, геодезію, будівництво та пов’язані з ними юридичні питання.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна