• Головна
  • Блог
  • Можливі помилки під час зведення будинку. Як їх уникнути?

Можливі помилки під час зведення будинку. Як їх уникнути?

Можливі помилки під час зведення будинку. Як їх уникнути?

Зведення будинку – найбільш пам’ятний, та, можливо, найклопітливіший, період життя людини, котра зважилась на цей крок. Наша стаття допоможе вам мінімізувати помилки у цьому непростому питанні.

Поради щодо зведення будинку

Перші кроки

Рішення прийняте, у вас в активі:

  • Бажання.
  • Ділянка.
  • Кошти.
  • Уявний або реальний ескіз будинку

Виникають цілком закономірні питання: До кого з цим усім іти? Що робити, щоб будівництво котеджу почалося швидко і пройшло без збоїв?

Наша порада: на даному етапі вам необхідно в прямому розумінні прив’язати ідею (ескіз) до землі на вашій ділянці. Це означає провести повну розмітку ділянки, за допомогою кілочків і шнурів, нанести креслення на землю, не з уявними, а реальними розмірами обрисів майбутніх будівель. Розмітьте: зовнішні стіни, міжкімнатні перегородки, розташування вікон, міжкімнатних дверей.

Це займе час, напевно вам захочеться відкоригувати ваші ескізи, внести розмірні зміни або взагалі відмовитися від цього, мовляв, цікавого варіанту. Однак якщо цього не зробити на етапі (чернетки), і розпочнеться будівництво приватного будинку, фізичні зміни взагалі можуть стати не реальними.

Відкоригувавши свій варіант ескізу та переконавшись у правильності обраних вами рішень, ви можете рухатися далі.

Підрядник

Навіть якщо ви задумали лише будівництво будинку з мансардою від фундаменту, а не особняк в три поверхи, краще буде знайти єдиного підрядника на всі роботи, які планується провести.

Наша порада: При реалізації свого проекту, постарайтеся не плодити підрядників (виконавців), рекомендуємо максимум два. Один повинен відповідати за геологічні дослідження ділянки, а за інші проєктні, кошторисні, будівельні роботи – інший

Якщо вам вдасться сконцентрувати ведення будівництва одним підрядником, всі важливі питання будуть вирішені швидко і централізовано. Вам не доведеться турбуватися про те:

  • З яких блоків краще зводити будинок?
  • Якою має бути мінімальна товщина фундаментної плити?
  • Як відбувається зведення стін будинку

Укладаючи договір з однією юридичною особою, виключається варіант, коли можливі недоліки у роботі один підрядник перекладає іншого.

Процес проєктування

Працюючи з архітектором та проєктувальником, реалізуйте у проєкті лише свої ідеї.

Наша порада: рішення, запропоновані архітектором абеткові (стандартні), людина, яка працює над вашим проєктом, найчастіше «квартирник», котрий не має уявлення про життя не на поверсі. Не дозволяйте навіть у дрібницях змінювати вами продумані рішення щодо будівництва вашого приватного будинку – це ваш будинок і вам у ньому жити.

Найчастіше зміни, запропоновані проєктувальником, це спрощення своєї роботи, прив’язка до проєкту стандартних вузлів, уникаючи роботи над розрахунками, придуманими вами індивідуальними елементами.

Кошторис проекту

Запропонований вам кошторис буде досить демократичним і правдивим, якщо проєктно-кошторисну та будівельну частину робіт (за договором), виконує один підрядник, в його інтересах не відштовхнути вас ціною. Можливо, вам вдасться отримати знижку.

Наша порада: частина кошторису, що враховує поточні ціни на матеріали, може в процесі будівництва істотно змінитися (фактор, що не залежить ні від вас, ні від підрядника). Закладена в кошторис ціна на виконання робіт не повинна змінюватися до кінця будівництва.

Домовляйтесь про поетапне внесення коштів:

  • Фундамент.
  • Зведення стін будинку.
  • Покрівля.
  • Столярка.
  • Оздоблення

Будівництво котеджу

На цьому етапі всі ваші активні потуги завершилися, залишається лише контроль процесів, відповідність їх запланованому графіку ведення робіт.

Однак не варто розслаблятися, адже настала «золота» пора підрядника. Вам буде запропонована купа додаткових робіт, які «поліпшать» експлуатацію, довговічність, зроблять ваш будинок зручнішим.

Наша порада: усі «пропозиції» підрядника некритичні, а лише спосіб добрати кошти, від робіт, які спочатку не увійшли до проєкту, відповідно не вплинули на кошторисну вартість і не відштовхнули вас як потенційного замовника. Постарайтеся розмірковувати логічно, не піддавайтеся на провокації або ваші витрати на будівництво значно зростуть, незважаючи на прийнятний кошторис.

Сподіваємося, що питання, висвітлені у цій статті, збагатять вас практичними знаннями. Читайте наші публікації, а займаючись будівництвом, будьте пильні, вибираючи підрядника.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна