• Головна
  • Блог
  • Земельні суперечки із сусідами. Як запобігти проблемам і вирішити їх?

Земельні суперечки із сусідами. Як запобігти проблемам і вирішити їх?

Земельні суперечки із сусідами. Як запобігти проблемам і вирішити їх?

Конфлікти власників сусідніх ділянок – це більш ніж звичайна ситуація, з якою стикалися всі новоспечені домовласники. Тому кожен покупець заміського будинку чи земельної ділянки повинен дотримуватись кількох простих правил. Це допоможе захистити власні права.

Один із інструментів захисту своїх прав – геодезичні роботи, зокрема, винесення меж ділянки в натуру. Правильне межування з подальшою документальною фіксацією – ваш ключ до спокою та можливості нормально обживати свої володіння.

Правило перше: метр від будинку до межі

Земельні ділянки недешеві, тому домовласники намагаються забудовувати їх практично впритул до межі із сусідами. Однак для ремонту, обслуговування будівель та відведення стічних вод, що стікають з покрівлі, необхідно залишати прогалину між стіною будівлі та межею ділянки. Відповідно до норм законодавства, ця прогалина не може бути меншою за один метр. Тому, перед покупкою будинку, поміряйте відстань між межею та вашою (або сусідською) будовою.

Якщо відстань менша за метр — власник ділянки може наполягти на перенесенні будівлі-порушника. Але перед зверненням до суду чи контролюючих органів йому доведеться довести факт порушення, замовивши винесення в натуру (на місцевість) меж земельного володіння. Цю роботу виконують спеціалісти компанії Топограф (Київ).

Правило друге: три метри від паркану до дерева

Ваш будинок – це ваша фортеця, яку можна оточити справжнім лісом, але не забувайте про те, що за нормами законодавства, відстань між парканом (межею) ділянки та віссю ствола дерева не може бути меншою за 3 метри. Якщо ви чи ваші сусіди ігнорують це правило — порушника можуть зобов’язати забрати дерево з ділянки.

У зв’язку з цим дуже важливо будувати паркан чітко вздовж межі своєї землі. Визначити цю межу вам допоможуть фахівці компанії Топограф. Ми позначимо межі стовпами та іншими межовими знаками (надає їх замовник). Розмітка на території виконується тільки на основі виписки з кадастру з координатами ділянки.

Правило третє: три метри від будови до узбіччя

Якщо на вулиці перед будинком важко розвернутися — це вина не лише архітектора чи селищної/міської ради. Цілком можливо, що ваші сусіди вирішили розширити свої володіння за рахунок спільної території. Згідно з нормами містобудування та планування, відстань від будинку, гаража чи іншої будівлі до вуличного бордюру не може бути меншою за три метри, а якщо йдеться про магістральну трасу, то ця прогалина збільшується до 6 метрів. Виносячи в’їзд у ворота гаража до вуличного бордюру, домовласник порушує це правило.

Правило четверте: 15 метрів від дому до септика

Далеко не кожна ділянка підключена до центральної лінії відведення стічних вод (каналізації). Тому більшість заміських будинків обладнані сучасними септиками чи вигрібними ямами. Однак місце під таку споруду слід вибирати з розумом, щоб не зашкодити ні собі, ні сусідам.

За правилами планування та забудови, септик або яма не можуть розташовуватись ближче 15 метрів від житлового будинку. Крім того, локальна каналізація має бути віддалена від колодязя чи свердловини хоча б на 20 метрів.

За наявності топографічного плану та інших технічних документів на ділянку ви зможете довести порушення будівельних та санітарних норм сусідами, та вимагати виправлення ситуації.

Правило п’яте: купуйте сусідів, а не будинок!

Більшість домовласників забувають про головну рекомендацію досвідчених ріелторів — купувати треба не будинок, а сусідів. Тому перед завершенням угоди попросіть продавця провести винесення меж ділянки в натуру з позначенням кутів і прямих ліній межовими стовпами. Компанія «Топограф» готова провести цю роботу в найстисліші терміни та за розумну ціну.

Після позначення кордонів перевірте сумлінність та законослухняність ваших майбутніх сусідів та поточного власника ділянки, яку ви збираєтеся купити. Для цього виміряйте такі відстані:

  • від стіни будинку до паркану;
  • від паркану до найближчих до нього дерев;
  • від фронтальної частини основної та допоміжних будівель до бордюру проїжджої частини;
  • від межі ділянки до септика та колодязя

Якщо виміри будинку і ділянки, що купується, вказують на порушення законодавчо встановлених норм — вимагайте знижку з продавця, посилаючись на необхідність їх усунення. Ну а якщо порушниками норм є ваші сусіди — подумайте про можливу альтернативу такому придбанню або зафіксуйте факт порушення, щоб використати його у можливих суперечках із сусідніми домовласниками.

Висновки

Щоб уникнути суперечок або вийти з них переможцем, важливо не тільки знати свої права і дотримуватися норм. Необхідно мати всі технічні документи, передбачені для ділянки. Важливо також переконатися, що скрізь на ділянці є межові знаки, встановлені згідно з координатами з бази кадастру.

Компанія Топограф виконує геодезичні роботи (винесення меж ділянки, кадастрову зйомку, топозйомку, нівелювання ділянки тощо) у Києві, Гостомелі, Ірпені, Білій Церкві. Ми працюємо в Київській області та по всій Україні.

Замовляйте наші послуги та читайте блог про геодезію, геологію та будівництво.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна