• Головна
  • Блог
  • Як будувати будинок неправильно? 10 серйозних помилок та ризиків

Як будувати будинок неправильно? 10 серйозних помилок та ризиків

Як будувати будинок неправильно? 10 серйозних помилок та ризиків

У блогах та журналах ви напевно читали поради щодо зведення будинку. Всі цікавляться тим, як правильно укласти підлогу або зробити щось ще. На помилки та ризики звертають мало уваги.

Давайте звернемо увагу на зворотний бік – помилки та ризики. Часто помилки у будівництві роблять просто від незнання. Ми розповімо, чого потрібно уникати під час підготовки будівництва та зведення приватного будинку.

Читайте огляд до кінця, і будівництво будинку закінчиться успішно.

Будувати без проєкту та забути про свої фінансові можливості

Навіть у найменшої забудови є шанс стати довгобудом або залишитися на стадії голих стін без даху. Щоб уникнути цього, пам’ятайте про кілька правил:

  • контролюйте та плануйте витрати;
  • узгодьте роботи із проєктом, який розробили професіонали;
  • дотримуйтесь технологій та вимог БНіПів.

Це допоможе вам уникнути зайвих витрат і закінчити будівництво у заплановані терміни.

Розумне рішення? Замовити проєкт у архітектора або використати типову розробку. Це допоможе вам скласти кошторис і дотримуватися його.

Будувати без геологічних та геодезичних досліджень

Фахівці компанії «Топограф» можуть розповісти багато історій про те, до чого спричинили спроби будувати без обстеження ділянки. Пам’ятайте, що правильний вибір місця для будинку дуже важливий для будівництва та нормального життя в ньому.

Геодезичні роботи вирішують кілька завдань:

  • допомагають правильно розмістити будівлі на ділянці;
  • дозволяють правильно та з меншими витратами підключити комунікації

Геологічні дослідження ділянки дозволяють:

  • уникнути деформацій, тріщин чи навіть обвалення;
  • вибрати оптимальний для певних умов тип фундаменту;
  • скоригувати проєкт під умови будівництва

Детальніше про кожен вид робіт ви можете прочитати у статтях нашого блогу. Обов’язково замовляйте геологічні та геодезичні дослідження у професіоналів – компанії «Топограф».

Замовляти проєкт будинку без урахування площі

Під час підготовки будівництва дуже важливо правильно посадити будинок на ділянку. Правильно розмістити будівлі на території можна лише, якщо проєкт та розміри будинку відповідають розмірам ділянки. Проєктні розміри можуть бути надто великими та надто маленькими для території.

Щоб уникнути проблем та необхідності переробляти проєкт, інформуйте архітектора про точні розміри ділянки. Отримати ці параметри допоможуть професійні геодезисти.

Порушувати вимоги до гідроізоляції фундаменту

Ґрунтові води – один із основних факторів ризику для фундаменту. Їх високий рівень призводить до деформації ґрунтів та підвищує тиск на фундамент.

Щоб захистити фундамент, обов’язково укладайте шар ізоляції між фундаментом і цоколем, між цоколем і стінами. Під дерев’яними стінами обов’язковими є прокладки з дощок, обгорнутих руберойдом.

Забувати про вентиляцію в будинку

Тут все просто. Вентиляція – найкращий спосіб запобігти появі вогкості та грибків. Зайва вологість шкодить дереву та іншим матеріалам. У проєкті обов’язкові системи витяжної вентиляції чи кватирок.

Виконайте цю вимогу БНіП, і запобігайте постійним витратам на дрібний ремонт.

Чеканити отвори тільки монтажною піною

Монтажна піна – практичний та зручний матеріал. Але використовувати тільки її для чеканки отворів – помилка. Піна погано витримує вплив сонця, води та перепади температур.

Тому її обов’язково потрібно покривати шпаклівкою та захищати від впливу інших зовнішніх факторів.

Підводити комунікації після побудови будинку

Часто про комунікації згадують коли коробку будинку вже добудували. Але в таких ситуаціях завдання стає складнішим і дорожчим. Щоб уникнути проблем та зайвих витрат, роботи слід вести на основі проєкту інженерних систем. Цей документ складають з урахуванням будівельної та технологічної частин проєкту будинку.

Проєкт систем включає наступні елементи:

  • системи постачання води та очищення стоків;
  • опалювальні системи;
  • електропостачання;
  • системи антизледеніння;
  • системи кондиціювання та вентиляції;
  • охоронне обладнання тощо

У фундаменті обов’язково передбачають отвори для водопровідних труб та каналізації.

Заощаджувати на матеріалах для фундаменту

Витрати на фундамент будинку – це вкладення у безпеку та довговічність житла. Купуйте найкращі матеріали для цієї частини будинку та дотримуйтесь всіх будівельних норм. Так ви витратите значно менше, отримаєте довговічний та комфортний будинок.

Порушувати технологію кладки

Цегляний будинок – один із найпоширеніших типів споруд. Щоб таке житло було надійним та довговічним потрібна якісна та рівна кладка.

Будь-які порушення технології створюють величезний ризик для дому та його мешканців. Пам’ятайте, що надійний фундамент з якісною ізоляцією обійдеться набагато дешевше, ніж капітальний ремонт чи будівництво нового будинку з нуля.

Залишити фундамент без утеплення

Через фундамент, залишений без утеплення, будинок може втрачати до 25% всього тепла. Якщо в такому будинку є цокольний поверх або підвал, у них буде постійна вогкість і грибок. До чого це призведе – ви чудово розумієте. Тому обов’язково утеплюйте фундамент свого будинку. Здоров’я та комфорт дорожче, ніж будівельні матеріали.

Наші висновки

Звичайно, є і багато інших можливих помилок при будівництві. Ми розповіли лише про десять і обов’язково продовжимо цю тему у блозі.

Пам’ятайте, що акуратність та точне дотримання норм будівельної технології обов’язково окупляться. Надійний та довговічний будинок позбавить вас від термінових ремонтів.

Ставтеся до будівництва відповідально та замовляйте послуги компанії «Топограф» для мешканців Києва, Черкас, Дніпра, Львова, Чернігова та всієї України.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна