• Головна
  • Блог
  • Фундамент взимку: складнощі, фактори ризику та рішення

Фундамент взимку: складнощі, фактори ризику та рішення

Фундамент взимку: складнощі, фактори ризику та рішення

Закладка нового будинку в зимовий період складніше і дорожче, ніж у теплу пору року. Існує думка, що робити це не можна. У статті ми розповімо, як зробити фундамент взимку надійним, довговічним і чому будівельники наважуються на такий ризик.

Запитань багато, почнемо з основного: чи можна заливати фундамент узимку? Відповімо одразу – можна, хоча це й обійдеться значно дорожче та буде складніше.

Нові технології будівництва дозволяють закладати нові об’єкти у будь-який сезон року, без шкоди для якості. При цьому не варто забувати про необхідність обстежити геологію ділянки, на якій планується звести будинок.

Фундамент у зимовий час. Навіщо?

Будівництво взимку вже давно не є небезпечною примхою, це певний ризик, який може принести серйозні переваги. Якщо, звичайно, все зробити з дотриманням технології. Є кілька причин йти на ризик та складнощі закладаючи монолітний (та інші типи) фундамент у зимовий час:

  • По-перше, зручніше копати котлован чи траншею. Стінки будь-якого заглиблення в землі взимку краще тримають форму. Це дуже полегшує роботу будівельників. Промерзаючий ґрунт діє як ще одна опалубка. В деяких ґрунтах рити котловани та траншеї можна лише взимку.
  • Другий пункт – сезонна економія. У зимовий період основні будматеріали коштують значно дешевше, ніж навесні та влітку. Те саме можна сказати і про послуги будівельників. Вони будуть раді замовнику в період, коли роботи мало.
  • Третій пункт, непередбачувані обставини. Іноді потрібно прискорити будівництво і для цього доводиться розпочинати взимку.

Як бачите, є серйозні причини заливати фундамент на зиму.

Надійний фундамент у зимовий час: нові технології закладки

Є кілька технологій заливання надійного фундаменту у холод:

  • фундамент, що підігрівається;
  • використання суміші, стійкої до морозу;
  • закладка пальового фундаменту взимку (замість стрічкового чи монолітного).

Розберемо кожен із варіантів докладніше.

Фундамент, що підігрівається

Суть технології в тому, щоб підігріти траншею, котлован або саме тіло фундаменту, що заливається. При цьому над будмайданчиком зводять «намет», який відокремлює область, що підігрівається, від навколишнього середовища.

Порада! Використовувати технологію підігріву краще за температури нижче -5 градусів. У тепліших умовах бетон твердне самостійно.

Заливання фундаменту в мороз мало чим відрізняється від звичайних умов. Але є одна основна особливість. Перед заливанням у тіло фундаменту вбудовують нагрівальний елемент. Найпростіше використовувати для цього арматурний каркас. Необхідно облаштувати два (або більше) відводи, що виходять за межі опалубки. Це свого роду клеми, до яких підключають електрику.

Після заливання під навісом слід включати теплову гармату. Розбирати навіс і відключати гармату можна буде через два-три дні.

Єдиний недолік такого методу – енергоємність.

Стійкий до морозу бетон: особливості технології

Бетонні суміші, стійкі до холоду, готують на основі звичайного бетону, додаючи спеціальні присадки. Готову суміш можна використовувати як з підігрівом (за описаною вище технологією), так і без нього.

Головна відмінність технології – заливання потрібно ізолювати від навколишнього середовища, щоб фундамент не набрав зайвої вологи.

Головний недолік – необхідність постійно контролювати вологість залитого бетону.

Фундамент на палях

Сталеві палі гвинтового типу – найпростіший і дешевий спосіб закладки «зимового» фундаменту. Вертикальні палі при цьому вкручують у землю. Це робиться без котлованів, траншей та без підігріву ґрунту.

Після загвинчування всі палі з’єднують сталевим ростверком (каркасом із балок).

Висновки

Який би тип фундаменту та технологію ви не вибрали, дуже важливо суворо дотримуватися технології та мати точні дані про геологію ділянки. У Києві та області роботи з геології та геодезії під будівництво проводять інженери компанії «Топограф».

Ми допоможемо ухвалити правильні рішення під час будівництва! Читайте наш блог, діліться найкориснішим та замовляйте послуги.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна