• Головна
  • Блог
  • Як, навіщо та коли виносять в натуру межі земельної ділянки?

Як, навіщо та коли виносять в натуру межі земельної ділянки?

Як, навіщо та коли виносять в натуру межі земельної ділянки?

Ми поговоримо про одну з найпопулярніших послуг будь-якої топографічної компанії – винесення в натуру меж земельної ділянки. За мало зрозумілим формулюванням ховається дуже важлива процедура. Її правильне виконання дозволяє уникнути багатьох робочих, юридичних та фінансових складнощів.

Про цей вид робіт варто поговорити докладніше. У статті ми розберемо усі сторони питання. Власникам ділянок під житлове та промислове будівництво рекомендуємо читати особливо уважно.

У чому сенс винесення меж ділянки?

Правильне винесення меж ділянки в натуру – важлива частина процесу межування земельних володінь. Головне завдання цієї роботи – закріпити на місцевості усі поворотні точки ділянки. Це місця, де межа території змінює напрямок.

Для цього використовують витяги з кадастру та технічної документації на ділянку. Основа роботи – координати точок, котрі занесені до державного реєстру земельних ділянок.

Найчастіше ділянка має квадратну чи прямокутну форму. Але далеко не завжди справа так проста. У практиці зустрічаються володіння дуже складної геометрії, робота з якими також непроста.

Винесення меж також називають «перевіркою меж ділянки» або «визначенням меж».

У яких випадках потрібне винесення ділянки в натуру?

Важливо пам’ятати, що винесення меж ділянки в натуру можливе лише у тому випадку, якщо земля стоїть на обліку в кадастрі та завершено межування. Винесення в натуру та визначення меж землекористування актуальні у кількох випадках:

  • Якщо відсутні паркани, межові знаки або інші мітки на місцевості, котрі дозволяють розмежувати ділянки та уникнути межових суперечок. Так буває з ділянками, котрі виносять, що називається «у чистому полі». У такому разі стихія може змістити чи навіть знищити межові знаки.
  • Якщо є підстави вважати, що паркан на одній або кількох сусідніх ділянках встановлено неправильно. Це буває досить часто, коли через дрібні сусідські сварки та неправильний вимір відстаней, паркан виявляється на чужій території. У таких ситуаціях фахівці допоможуть відновити справедливість. Винесення точок в натуру самостійно – не найкраще рішення, особливо, якщо з інструментів тільки окомір та рулетка.
  • Ми також рекомендуємо зробити винесення меж при купівлі нової ділянки. Так ви отримаєте чітке уявлення про межі володіння та зможете ефективно їм розпоряджатися. Акт розбиття меж ділянки дасть вам вагомі аргументи при можливих земельних суперечках із сусідами.
  • Те саме бажано зробити у випадку продажі ділянки. Це заспокоїть потенційних покупців і може стати серйозним аргументом для вигідної угоди.

Закріплення межових знаків

Ми вже говорили, що одна з основних причин, з яких може знадобитися дана послуга, – втрата, руйнування або усунення межових знаків. Знаками вважаються:

  • кути огорожі;
  • стовпи;
  • кілочки;
  • кути будинків

Під час винесення межі застосовують арматуру, кілочки або встановлюють стовпи, на яких тримається паркан. Щоб додатково застрахувати себе, рекомендуємо зробити проміри відстані до навколишніх об’єктів та занести їх у акт винесення меж.

Найчастіше матеріал для символів межування надає сам замовник робіт.

Етапи робіт

Давайте коротко розповімо про те, як винести межі ділянки на територію. Виконання робіт можна поділити на три етапи:

  • підготовка – отримання необхідних для роботи документів, попередня оцінка розмірів та стану земельної ділянки, вивчення документації;
  • польові роботи з виносу – включають визначення меж земельної ділянки інструментальними методами з наступним їх закріпленням на місцевості за допомогою знаків, які вибрав при цьому замовник;
  • камеральні роботи – підготовка та оформлення акту винесення меж в натуру.

Робота з компанією «Топограф»

Компанія «Топограф» надає послуги з винесення меж в натуру у Києві, Яготині, Білій Церкві, Борисполі, Чернігові, Дніпрі, Житомирі, Тетіїві та інших містах України.

Ми використовуємо сучасне обладнання, яке надає максимальну точність. Щоб дізнатися точну ціну робіт або проконсультуватися з інших питань, що вас цікавлять, пишіть сюди.

Читайте наші публікації та діліться ними. Попереду ще багато корисного для тих, хто займається облаштуванням земельних ділянок та будівництвом.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна