Тахеометрична зйомка

Тахеометрична зйомка

Тахеометрична зйомка  – це один з найбільш затребуваних видів топографічної зйомки. Назва походить від пристрою – тахеометр. Його використовують для виконання топографічної зйомки, а також в комплексі з геодезичними дослідженнями. Основна перевага тахеометра – він дозволяє одночасно отримувати координати місцевості і висотні точки.

Тахеометрична топозйомка найчастіше застосовується для дослідження лінійних об’єктів, невеликих територій під забудову, під час прокладання інженерних комунікацій, будівництва і проектування автомобільних доріг і залізниць. Геодезисти компанії «Топограф» використовують сучасні електронні тахеометри, які забезпечують високу точність зйомки навіть в несприятливих погодних умовах.

Електронні тахеометри, що складаються із теодоліта, далекоміра і обчислювальної машини, дозволяють виконати такі геодезичні роботи:

  • горизонтальна і вертикальна зйомка;
  • розмітка будівельних осей;
  • винесення в натурі ділянок, дорожньої дуги;
  • визначення об’ємів земляних робіт;
  • архітектурні обміри;
  • визначення недоступних відстаней тощо.

Виконання тахеометричної зйомки

Тахеометричну зйомку варто починати з пунктів, вказаних в основі зйомки, їх ще називають станціями. Підґрунтям для початку тахеометричної зйомки є теодолітно-нівелірні і тахеометричні ходи. Всі ходи спочатку під’єднуються до державної геодезичної сітки. Вони складаються з точок-орієнтирів, які називають пікетами. Всі пікети наносяться на схематичний план місцевості – абрис,  і напроти кожної точки робляться позначки, характерні лише для неї. Абрис викреслюють від руки в достатньо великому масштабі. На ньому зображають основні елементи місцевості: рельєф, горизонталі, будівлі, назви вулиць, річок.

Важливе значення під час тахеометричної зйомки має правильний вибір пікетів. Особливу увагу потрібно звертати на зйомку рельєфу. Пікети треба розставляти на характерних місцях, таких як підошва і вершина пагорба, яру, западини і т. ін. Їх розміщують настільки близько один від одного, щоб вони стояли ніби на одній площині  і не було між ними перегинів. Після виконання польових робіт всі дані передаються в камеральний відділ, де вони обробляються для створення топографічного плану. Окрім цього тахеометрична зйомка дозволяє отримати 3Д-план місцевості. Для цього необхідно одночасно виконувати зйомку ситуації і рельєфу, а потім всі дані обробляються завдяки спеціалізованому програмному забезпеченню, що дає можливість отримати об’ємний  топоплан.

Точність і оперативність в проведенні тахеометричної зйомки забезпечуються завдяки високій кваліфікації спеціалістів і правильному налаштуванню обладнання. Співробітники компанії «Топограф»  готові запропонувати Вам свої послуги в Києві, Київській області і інших регіонах України.

3 thoughts on “Тахеометрична зйомка

  1. Various mutant mouse models, cellular, biochemical, and molecular biology tools, and a mouse tail lymphedema model were employed to elucidate the role of Piezo1 in flow induced lymphatic growth and regeneration buy generic cialis online cheap Pseudo- gynecomastia occurs in many men as they become older and in younger men who are relatively obese

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна