Розрахунок котловану та копання

Розрахунок котловану та копання

Закладання фундаменту будь-якої будівлі починається із земляних робіт. Риття котловану – важливе завдання. Ця справа набагато складніша, ніж може здатися людині, далекій від будівництва.

Майбутнім власникам будинків та інших об’єктів буде цікаво та корисно дізнатися, як відбувається підготовка, розрахунок та копання котловану.

Дуже важливо правильно виміряти поглиблення, дотримуватися необхідного ухилу стінок (якщо він потрібен за проєктом). Також є обов’язкові заходи, які запобігають зсуву ґрунту.

Роботи, пов’язані з котлованом, краще доручати професіоналам. Особливу увагу варто приділяти прорахунку обсягу та формі котловану. Цю роботу мають виконувати спеціалісти з компанії, яка займається геологічними дослідженнями.

Види котлованів та підготовка до копання

Котловані – це не просто ями. Вони поділяються на кілька типів за різними критеріями. Важливі ознаки:

  • наявність чи відсутність укосів;
  • наявність кріплень, котрі не допускають висипанню ґрунту;
  • форма стінок (рівні вертикальні, з різним градусом нахилу, східчасті);
  • геометрія та площа

Щоб провести роботи правильно, необхідні геологічні дослідження:

  • визначити тип ґрунту (глинистий, кам’янистий, піщаний);
  • визначити навантаження, що діє на ґрунт, який створить заплановану будову;
  • розрахунок оптимальної глибини котловану;
  • дослідження сезонних змін у ґрунтах

Як розраховують обсяг?

Підготовка та копання котловану під фундамент – дуже непроста і трудомістка справа. Тут не обійтись без комплексу попередніх розрахунків. Важливо точно прорахувати обсяг майбутнього котловану. Це дозволить оцінити не лише кількість ґрунту, а й витрати часу, сил та необхідну кількість техніки.

Також обчислюється обсяг засипки. Щоб отримати цю величину, від загального обсягу котловану віднімають об’єм фундаменту.

Перед видаленням ґрунту, за спеціальною формулою ми розраховуємо глибину копання. Ключові показники тут – несуча здатність ґрунту та навантаження, яке створить будинок.

Також підраховується оптимальна площа підошви.

Підготовка котловану під фундамент включає наступні етапи:

  • видалення верхнього шару ґрунту товщиною приблизно 0,4 м;
  • збирання та відведення ґрунтових вод та опадів;
  • копання ґрунту на потрібну глибину та надання котловану потрібної форми

При глибині траншеї або котловану більше 1,25 метри, рекомендується встановлення опорних лаг, які запобігають обсипанню стінок котловану. Якщо глибина більше 5 метрів, потрібні складніші розрахунки форми та обсягу. Це завдання має вирішувати фахівець. Правильно збудований котлован дозволить закласти якісний фундамент.

Висновки

Як бачимо, точні дані – основа будь-якого успішного будівництва. Кожне рішення приймають на основі вимірів, аналізів та розрахунків. Не завжди це можуть зробити власники об’єкту, що будується.

Компанія «Топограф» пропонує допомогу кваліфікованих спеціалістів у всьому, що стосується земляних робіт, геологічних досліджень, геодезії.

Читайте наші матеріали та звертайтесь за консультаціями.

Замовити послугу

Заповніть поля і ми зв’яжемося з вами

    консультація безкоштовна